Acupunctuur

ACUPUNCTUUR


Acupunctuur is naast Tuina, kruiden en Qi Gong al eeuwenlang de basis van het behandelen van klachten in China. Met hele kleine naaldjes op acupunctuurpunten stimuleer je energiestromen in het lichaam. Blokkades verdwijnen en de energie kan weer gelijkmatig stromen, waardoor klachten verminderen of verdwijnen.


Energie staat centraal bij acupunctuur
In een gezond lichaam stroomt de energie soepel door het lichaam, bij pijn of ziekte zijn de energiebanen, de meridianen, geblokkeerd. Met dunne naaldjes wordt de natuurlijke energiestroom gestimuleerd zodat de energie weer vrij kan stromen.


Lichaam en geest in evenwicht
Acupunctuur gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien is van elkaar. Alles heeft invloed op elkaar en beïnvloed elkaar. 

Disbalans in energie
In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht. De energie stroomt door de meridianen. Maar als de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, ontstaat een aandoening of ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Maar als dit niet lukt, dan zal de energie weer in balans moeten worden gebracht en kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden.


Dunne naaldjes
Een acupuncturist doet dat door de juiste acupunctuurpunten te stimuleren of te sederen. De punten liggen op de meridianen en door dunne naaldjes te zetten op de juiste punten wordt de energie weer op gang gebracht om goed te stromen. Dit heeft invloed op het lichaam, je geest en je emoties.

 AANVULLENDE TECHNIEKEN IN DE TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE


TUINA

Tuina is een Chinese massagetechniek. Het betekent letterlijk duwen (tui) en vastpakken (na).

Tuina-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.


GUASHA

Met een guasha steen wordt de schraaptechniek toegepast, deze zorgt ervoor dat giftige stoffen die vlak onder de huid zijn opgeslagen het lichaam kunnen verlaten.


MOXA

Met moxa betekent verwarmen, de moxastick wordt boven de huid gehouden of acupunctuurnaalden worden met de moxastick verwarmd. Dankzij de warmte die doordringt tot de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd.


CUPPING

Cups worden veel gebruikt bij massage voor het losmaken van de spieren en bij pijn in het bindweefsel. Vroeger werd de techniek toegepast om gifstoffen en spierkrampen vanuit het bindweefsel naar de oppervlakte te trekken.

BIJ WELKE KLACHTEN ACUPUNCTUUR


De wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) erkent de werking van acupunctuur.

In 2003 is er een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt erkend. Deze publicatie baseert zich op door de W.H.O. geselecteerde klinische onderzoeken met controlegroepen die uitgevoerd zijn voor 1998.


Wilt u meer lezen over de W.H.O kijk dan hier:

W.H.O. | World Health Organization Hieronder een opsomming van klachten die met acupunctuur behandeld kunnen worden.


Hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn.

Luchtwegen, chronische verkoudheid, astma, hooikoorts, allergieën.

Maag en darm problemen, spijsverteringsstoornissen, obstipatie, diarree, buikklachten.

Gynaecologie en zwangerschap, menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, problemen rondom fertiliteit, zwangerschapsklachten, opwekken van de bevalling, stuitligging.

Gewrichten, pijn en stijfheid van de gewrichten, RSI, gewricht- en spieraandoeningen, nek- schouder- en rugklachten.

Mentale stoornissen, slaapstoornissen, vermoeidheid en stress, angst, depressie, nervositeit, spanningsklachten.

Kinderen en jongvolwassenen: slaapproblemen, verkoudheid, astma, huidproblemen, concentratieproblemen, bedplassen.

Klachten en pijn met onduidelijke oorzaak.